![](/media/lib/242/n-grzechotnik-teksanski-2722400f514a9acf1da17509240a5307.jpg)
Nie takie żmijowate szybkie, jak je malują
17 marca 2016, 13:29Wbrew obiegowej opinii żmijowate (Viperidae) nie są wcale najszybciej uderzającymi wężami.
![](/media/lib/66/nicien-z-rodzaju-anisakis-b1a0e2a84a22e1c11b13b1c63a72103e.jpg)
Metoda na (niezakażoną) rybę
16 lipca 2010, 09:20W Hiszpanii opracowano molekularną metodę wykrywania w mięsie ryb larw nicieni z rodzaju Anisakis, a także Contracoecum i Pseudoterranova. Ich spożycie prowadzi do choroby pasożytniczej nazywanej anisakiozą, która najczęściej występuje w rejonach świata, gdzie jada się ryby surowe, solone, wędzone na zimno, suszone i w lekkiej zalewie, np. w sosie winegret.
Microsoft pomógł konkurencji
30 stycznia 2007, 15:56Twórcy opensource’owych projektów Higgins i Bandit oznajmili, że osiągnęły one kamień milowy swojego rozwoju. Oba serwisy potrafią bez przeszkód współpracować z microsoftowym systemem Windows CardSpace.
![](/media/lib/245/n-obrobka-z-glina-w-palenisku-7133acdc088e9dec6b4f081311bca358.jpg)
Analiza i rekonstrukcja najstarszego na świecie stroju szamana
19 kwietnia 2016, 06:32Grupa kierowana przez badaczy z Uniwersytetu Yorku odtworzyła za pomocą tradycyjnych technik i narzędzi (wypalania, tłuków czy wiórów krzemiennych) repliki rytualnych nakryć głowy szamanów z północno-zachodniej Europy sprzed ok. 11 tys. lat.
![](/media/lib/63/dotyk-0dbc366f7f6d396be2d2b0c8c85dc5c3.jpg)
Mózgowe podłoże stanu zapalnego
9 sierpnia 2010, 09:51Stres związany z odrzuceniem sprawia, że ludzie stają się bardziej podatni na różne choroby o podłożu zapalnym, w tym zapalenie stawów. Okazuje się, że także mózg dorzuca tu swoje trzy grosze.
![](/media/lib/2/1172053615_396973-e41d7ec70695b46aa8c054435361b498.jpeg)
Zmiana koloru, czyli jak oślepić kubki smakowe
21 lutego 2007, 10:22Co najbardziej wpływa na odczuwanie smaku? Wielu ludzi powie, że oczywiście sam smak. Nic bardziej mylnego. Okazało się bowiem, że manipulowanie kolorem soku pomarańczowego zniekształca postrzeganie jego walorów smakowych. Jest to czynnik silniej wpływający na percepcję, np. zdolność różnicowania, niż cena czy rzeczywista jakość.
![](/media/lib/247/n-bluszcz-na-plocie-8bc8c34449cf29000a565d5dfc4cb812.jpg)
Od przyczepności bluszczu do superkleju o wielu zastosowaniach
25 maja 2016, 14:16Dzięki kleistej substancji wydzielanej przez bluszcz pospolity naukowcy mają nadzieję ulepszyć kleje medyczne. Wspominają też o zastosowaniach kosmetycznych czy wojskowych.
![](/media/lib/4/1173977389_689461-693424fc8efdf261859af7c2edc5d0e0.jpeg)
IE znowu traci, Linux przegrywa z iOS
1 września 2010, 11:10Po dwóch miesiącach wzrostu udziałów Internet Explorera sytuacja na rynku przeglądarek prawdopodobnie powraca na stare tory. IE traci, udziały Firefoksa praktycznie pozostają bez zmian, a Chrome szybko zyskuje rynek.
![](/media/lib/4/1174581451_498801-77c828832853b92e99296aba63ed9fe2.jpeg)
Od kurkuminy do lekarstwa na chorobę Kennedy'ego
22 marca 2007, 16:32Prowadzeni przez doktora Chawnshanga Changa naukowcy z Centrum Medycznego University of Rochester odkryli, że substancja chemiczna "spokrewniona" z kurkuminą (żółtym barwnikiem wchodzącym w skład curry) może zwalczać tzw. chorobę Kennedy'ego.
![](/media/lib/89/n-mri-5d258cac51f8adcec61fdb8c4c77d319.jpg)
Wielkie pole gazowe z helem z Tanzanii
28 czerwca 2016, 15:06W Tanzanii odkryto duże pole gazowe z helem. Ma to tym większe znaczenie, że jego zasoby są na wyczerpaniu.